Vad händer med inlägg på sociala medieplattformar efter att de anmälts för brott mot plattformens regler? Vem är det som bestämmer om de ska tas bort? Man skulle lätt kunna tro att de matas in i något slags AI-system, men ofta är det faktiskt vanliga människor som granskar och utvärderar anmält innehåll.
Innehållsmoderatorer kallas de, de anonyma personer vars jobb det är att dagarna i ända exponeras för floder av stötande, kränkande och traumatiserande innehåll. Det kan handla om allt ifrån konspirationsteorier och terroristpropaganda, till djur eller barn som far illa. Allt måste undersökas in i minsta detalj för att de ska kunna bedöma om det bryter mot plattformens regler eller inte.
Romanens huvudperson Keyleigh har just börjat jobba för ett företag som sköter innehållsmodereringen åt en stor namnlös social plattform. Vi följer Keyleigh och hennes kollegor på nära håll och får en liten inblick i världen de exponeras för.
Villkoren är dåliga, rasterna få och en del anställda orkar inte jobba kvar särskilt länge på grund av hur hårt jobbet tär på deras psykiska hälsa. Ändå verkar Keyleigh ta det hela med ro. Men hur mycket mörker kan en människa ta in, innan det börjar påverka henne?
Det säger kanske sig självt att detta inte är en bok för känsliga läsare. Det är tacksamt nog en kort, men skarp, berättelse och jag förstår varför Hanna Bervoets beskrivs som en av Nederländernas mest hyllade unga författare. Hon kommer inte med några pekpinnar, utan håller sig till skildrandet och låter mig som läsare själv ställa frågorna.
Det enda jag egentligen saknar är en snyggare avslutning. Boken avslutas ganska abrupt och lämnar mig därför lite otillfredsställd. Samtidigt tror jag att det är ett medvetet drag från författarens sida. Det är sannolikt hennes avsikt att jag ska bära med mig mina frågor även efteråt, vilket jag ju också gör. För det mörker som Keyleigh och de andra utsätts för finns överallt runt omkring oss och är något som vi alla förr eller senare, tyvärr, sannolikt kommer att möta.
Boken skaver, eftersom också verkligheten skaver.