Läs eller lyssna på böcker digitalt

Du kan låna e-böcker och ljudböcker utan kostnad. Läs direkt i din mobil, dator, surfplatta eller läsplatta. En e-bok eller ljudbok kan lånas av flera personer samtidigt, så du slipper stå i kö på populära titlar!
  • Från och med 1 juni får du låna en e-bok eller ljudbok per sjudagarsperiod.
  • Lånetiden är 28 dagar. Du behöver inte tänka på att lämna tillbaka e-boken eller e-ljudboken utan när lånetiden är slut kan du inte längre öppna eller lyssna på boken.

Lyssna och läs i appen Biblio

Biblio är en app för e-böcker och ljudböcker.

• Funkar till smartphone och läs/surfplatta
  • I Biblio kan du söka, utforska och låna e-böcker och e-ljudböcker.
  • Du laddar ner appen gratis  i App Store och Google Play.
  • Biblio finns på flera språk bland annat: svenska, finska, engelska och arabiska.
  • Böckerna som finns i Biblio hittar du också bland bibliotekets övriga böcker när du söker i katalog på webbplatsen.

Instruktionsvideo för Biblio

Videon visar hur du laddar ner Biblio, loggar in och lånar en e-ljudbok eller e-bok. Videon har undertexter.

E-böcker och e-ljudböcker - så gör du

Ja det finns andra alternativ än Biblio. För att läsa på dator behöver du ett Adobe ID och ladda ner programmet Adobe Digital Editions.

Gör så här

1. Skaffa dig ett Adobe ID genom att registrera ett konto hos Adobe
  2. Ladda ner och installera Adobe Digital Edition.
  3. Logga in på blekingebiblioteken.se med lånekorts- eller personnummer och pinkod.
  4. Sök fram en e-bok du vill låna och klicka på bokens titel.
  5. Klicka på “Låna: Ladda ner (epub/pdf)”.
  6. Öppna e-boken i Adobe Digital Editions.

1. Ladda ner och installera appen Biblio via App Store eller Google Play
  2. Välj Blekingebiblioteken i listan med bibliotek.
  3. Logga in med ditt lånekortsnummer eller personnummer och din pinkod.
  4. Sök fram en bok eller leta i i topplistorna.

1. Under rubrikerna "Sök" och "Kategorier" kan du söka efter böcker att låna.
  2. E-böckerna är märkta med en röd symbol: Röd ikon med bok som används för e-böcker i Biblio
  3. E-ljudböckerna är märkta med en blå symbol: Blå ikon med hörlurar för e-ljudböcker i Biblio
  4. För att låna en e-bok, tryck på "Låna", och sedan "Ladda ner".
  5. För att låna en e-ljudbok, tryck på "Låna", och sedan "Spela"

Om du inte kan öppna en e-bok eller e-ljudbok testa följande:

1. Uppdatera operativsystem så du har senaste versionen till din mobil, surfplatta, läsplatta eller dator.
  2. Uppdatera appen Biblio eller Adobe Digital Editions.

1. Logga in på Mina sidor på blekingebiblioteken.se.
  2. Leta upp en e-ljudbok genom en sökning i katalogen
    1. Du ser om att det är en e-ljudbok genom att medietypen är E-ljudbok.
  3. Välj “Låna och lyssna på datorn”.
  4. När du har klickat på "Låna och lyssna på datorn" ändras länken till "Öppna" efter några sekunder. Klicka på Öppna för att börja lyssna. Ljudboken öppnas i ett nytt fönster.
  5. Om du vill fortsätta lyssna senare hittar du e-ljudboken under mina lån.

Alla e-ljudböcker som finns hos Blekingebiblioteken.

Mer från digitala biblioteket

Blekingebibblorna babblar

Det här är Blekingebibliotekens egen podcast. Här samtalar bibliotekspersonalen om böcker, kultur och om allt spännande som kan hända bland bokhyllorna.

Blädd­ra e-böcker på nationella mino­ri­tets­språk

Bläddra är en app för mobil och surfplatta med e-böcker på bland annat romani chib och samiska.

Digitala tidningar med Pressreader

Få tillgång till mer än 7 000 av världens främsta tidningar och tidskrifter så snart de finns på hyllorna. Du kan enkelt förstora texten, få artiklarna upplästa eller få dem översatta. Som låntagare får du tillgång till hela utbudet gratis.

Information i kristid

I kristider kan det vara svårt att sålla bland all information på internet och i olika medier. Hur vet man vad som är sant? Här samlar vi tips och länkar för dig som söker pålitlig information eller vill lära dig mer om källkritik.

Läs eller lyssna på böcker digitalt

Låna talböcker med Legimus

Med appen Legimus kan du ladda ner och läsa talböcker i din telefon, surfplatta eller dator. Det finns talböcker för både barn och vuxna. Du har rätt att låna talböcker om du har någon form av läsnedsättning som gör det svårt att läsa tryckt text.

Plugga körkortsteori

Nu kan du plugga körkortsteori gratis med Trafiko på biblioteket. Anslut till bibliotekets WiFi för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok. Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

Strömmad film

Med ditt lånekort har du tillgång till tusentals filmer, för både barn och vuxna, via strömningstjänsterna Cineasterna och Viddla, helt gratis!

Sök information i databaser

Biblioteket erbjuder dig som låntagare flera databaser inom olika ämnen. I databaserna är informationen kvalitetsgranskad och fylls på och uppdateras regelbundet. En del databaser kan du bara använda på biblioteket, andra kan du även använda utanför biblioteket bara du har lånekort och pinkod.

Världens bibliotek - böcker på olika språk

Böcker på ditt språk. Läs och lyssna när du vill, så mycket du vill. På Världens bibliotek hittar du e-böcker och ljudböcker på andra språk än svenska. Världens bibliotek är gratis att använda.