Låna talböcker med Legimus

Med appen Legimus kan du ladda ner och läsa talböcker i din telefon, surfplatta eller dator. Det finns talböcker för både barn och vuxna. Du har rätt att låna talböcker om du har någon form av läsnedsättning som gör det svårt att läsa tryckt text.

Vad är en talbok?

En talbok är en inläst bok. Du kan bläddra, söka och sätta bokmärken i en talbok. En del talböcker består enbart av tal, andra innehåller också text och bilder så att du kan följa med på skärmen i din dator, mobiltelefon eller surfplatta.

Utbud i Legimus

• Populära böcker inom skönlitteratur, facklitteratur och högskolelitteratur
  • Lättlästa böcker
  • Böcker på andra språk än svenska

Hur får jag ett konto för Legimus?

Kontakta ditt bibliotek för att få inloggningsuppgifter och information om hur du använder Legimus.

Om du är under 18 år behöver din vårdnadshavare följa med och godkänna avtalet.

Legimus webbplats kan du läsa mer om appen och hur du använder den.

En film om talböcker

Digitala tjänster

Blekingebibblorna babblar

Det här är Blekingebibliotekens egen podcast. Här samtalar bibliotekspersonalen om böcker, kultur och om allt spännande som kan hända bland bokhyllorna.

Blädd­ra e-böcker på nationella mino­ri­tets­språk

Bläddra är en app för mobil och surfplatta med e-böcker på bland annat romani chib och samiska.

Digitala tidningar med Pressreader

Få tillgång till mer än 7 000 av världens främsta tidningar och tidskrifter så snart de finns på hyllorna. Du kan enkelt förstora texten, få artiklarna upplästa eller få dem översatta. Som låntagare får du tillgång till hela utbudet gratis.

Information i kristid

I kristider kan det vara svårt att sålla bland all information på internet och i olika medier. Hur vet man vad som är sant? Här samlar vi tips och länkar för dig som söker pålitlig information eller vill lära dig mer om källkritik.

Läs eller lyssna på böcker digitalt

Du kan låna e-böcker och ljudböcker utan kostnad. Läs direkt i din mobil, dator, surfplatta eller läsplatta. En e-bok eller ljudbok kan lånas av flera personer samtidigt, så du slipper stå i kö på populära titlar!

Låna talböcker med Legimus

Plugga körkortsteori

Nu kan du plugga körkortsteori gratis med Trafiko på biblioteket. Anslut till bibliotekets WiFi för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok. Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

Strömmad film

Med ditt lånekort har du tillgång till tusentals filmer, för både barn och vuxna, via strömningstjänsterna Cineasterna och Viddla, helt gratis!

Sök information i databaser

Biblioteket erbjuder dig som låntagare flera databaser inom olika ämnen. I databaserna är informationen kvalitetsgranskad och fylls på och uppdateras regelbundet. En del databaser kan du bara använda på biblioteket, andra kan du även använda utanför biblioteket bara du har lånekort och pinkod.

Världens bibliotek - böcker på olika språk

Böcker på ditt språk. Läs och lyssna när du vill, så mycket du vill. På Världens bibliotek hittar du e-böcker och ljudböcker på andra språk än svenska. Världens bibliotek är gratis att använda.