Ett rum i Harry Martinsons anda

Onsdag den 18 maj 2022 nyinvigdes Harry Martinson-rummet på Olofströms bibliotek. Rummet innehåller bland annat en stor andel av Harry Martinsons donerade privata boksamling.

Efter att ha varit stängt under en längre tid är nu Harry Martinson-rummet på Olofströms bibliotek äntligen öppet igen. Gamla besökare kommer märka att rummet genomgått en förvandling:

• Ny vilsam väggfärg och belysning
  • Ny klädsel på möblerna
  • Informativa skyltar om Harry Martinson och hans författarskap.

Rummet, som också hyser en stor andel av författarens donerade privata boksamling, är ett besöksmål för både de som är bekanta med Martinson och för de som inte känner till honom så väl. Här kan man slå sig ned och blicka ut över naturen utanför fönstret eller försjunka i avslappnande läsning.

En levande och inbjudande plats

Projektet att levandegöra rummet har gjorts möjligt med hjälp av ekonomiskt stöd från Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg. Dessutom kommer vi även fortsatt arbeta med att utveckla atmosfären i rummet. Vi vill att rummet ska vara en levande och inbjudande plats.

Onsdag den 18 maj 2022 nyinvigdes rummet. På plats fanns bl.a. representanter från Harry Martinson-sällskapet, Kultur och Fritid i Olofströms kommun, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg och från allmänheten.

Om Harry Martinson-rummet

• Tillgängligt för alla besökare under bibliotekets öppettider.
  • I hyllorna finns ca 2000 böcker ur Martinsons privata samling.
  • På väggarna hänger bland annat Bror Hjorts tavla Giv doft i blomma och en replik av Harry Martinsons nobeldiplom av Gunnar Brusewitz.
  • I anslutning till rummet finns släktforskarrummet med en bokningsbar dator för släktforskning.