Blekingebibblorna babblar

Blekingebibblorna babblar

Det här är Blekingebibliotekens egen podcast. Här samtalar bibliotekspersonalen om böcker, kultur och om allt spännande som kan hända bland bokhyllorna.

På denna sida hittar du våra senaste avsnitt och du kan börja lyssna med en gång. Längre ner på sidan hittar du äldre avsnitt, och en lista på boktipsen från senaste poddavsnittet.

 

Nu finns vi bland annat på Spotify!

Du kan använda Spotify gratis och hittar oss genom att söka på Blekingebibblorna babblar och väljer Poddar och program.  

Blekingebibblorna babblar 2023

Avsnitt 11 - Vad kom först boken eller filmen?

Ett poddavsnitt från Karlshamns bibliotek fullspäckad med tips på böcker som blivit film eller tv-serie.

Medverkar gör Maria Thenor, Bibliotekarie, Katrin Ysberg bibliotekarie och filmvetare, Pernilla Ekvall Liljeqivst kultursamordnare och Lina Hammarling biblioteksassistent och poddansvarig.

Avsnitt 10 - Böcker för kattälskare

Älskar du katter? Det gör vi också! Och vi verkar inte vara de enda som gör det, för det finns massor av böcker om och med katter. I det här avsnittet berättar Eddie, Charlotta och Gunhild från Olofströms bibliotek om sina katter och tipsar om böcker med katt-tema.

Här hittar du avsnittet i textform (transkription av Blekingebibblorna babblar på Pastebin.com. Avsnitt 10 - Böcker för kattälskare)

Avsnitt 9 - Boktips från en tonåring

Vad läser ungdomar?

Carl-Gustaf Hansson från Ronneby bibliotek och Annevie Robertsson från Knut Hahnsskolan frågar Elin Aronsson, 19 år som gästar podden.

Avsnitt 8 - Livepodd med Blekinge folkhögskola

Låtskrivarlinjen och Seniorerna från Blekinge folkhögskola gästar Karlshamns bibliotek med konceptet Bushwick Book Club. Ett annorlunda avsnitt med bokuppläsning och skön musik.

Avsnitt 7 - Nyutkomna och kommande böcker

I det här avsnittet slår sig Eddie och Gunhild på Olofströms bibliotek ner och pratar om vilka av vårens böcker som de just nu mest ser fram emot att läsa. Det blir en härlig blandning av både kommande och alldeles nyutgivna titlar, av nya såväl som välbekanta författarförmågor. 

Avsnitt 6 - Den ensamma manliga hjälten

I dagens avsnitt diskuterar Anneli, Andreas och Marielle, från Ronneby bibliotek, företeelsen av den typiska ensamma manliga hjälten i litteraturen.

Vi reder också ut vem som är vem av Reacher och Ryan och funderar på om det är möjligt att träna så mycket att kulor kan studsa mot musklerna. Avslutningsvis undrar vi vart de ensamma kvinnliga hjältarna är i litteraturen och passar på att tipsa om några sådana.

Avsnitt 5 - Fokus på barnen

I detta avsnitt medverkar Lina Hammarling, Desirée Håkansson - barnbibliotekarie och Linnéa Bengtsson, bibliotekarie, på Karlshamns bibliotek.

Linnéa och Desirée berättar om arbetet med att planera Karlshamns nya avdelning som invigs någon gång framåt våren 2023.

Avsnitt 4 - Dagböckernas värld

Vad har ett cykelbud i Göteborg, en 14-årig naturfilosof på Nordirland, en tysk språkvetare och Sylvia Plath gemensamt? De har alla skrivit dagbok!

Lyssna när Eddie och Gunhild, från Olofströms bibliotek, berättar om dessa och fler sorters dagböcker som de läst, samt resonerar fritt om varför man egentligen ska läsa dagböcker.

Här hittar du avsnittet i textform (Transkription av Blekingebibblorna babblar på Pastebin.com. Avsnitt 4 - Dagböckernas värld)

Avsnitt 3 - Det här reserverade ni!

I dagens avsnitt babblar Liselott, Anneli och Marielle från Ronneby bibliotek, om vilka böcker som var mest reserverade 2022.
Vissa kriterier verkar göra en bok mest reserverad. Har vi läst någon av dessa titlar själva? Lyssna och få svaret.

Avsnitt 2 - Teatersmedjan

Här kommer ett långt och spännande samtal med Povel och Annie från Teatersmedjan.
Medverkande: Povel Andersson och Annie Gryth från Teatersmedjan tillsammans med Pernilla, Maria och Lina från Bibliotek & Kultur.

Avsnitt 1 - Våra bästa läsupplevelser från 2022

I den första podden för 2023 reflekterar Eddie och Gunhild, från Olofströms bibliotek, över läsåret som gått och delar med sig av sina mest minnesvärda läsupplevelser från 2022.


Här hittar du avsnittet i textform (Transkription av Blekingebibblorna babblar - Våra bästa läsupplevelser från 2022) 

 

Boktips från podden

Språk